Συμβουλές

Συχνές Ερωτήσεις

Προστασία Πρώτης Τάξης

1. Ποιος είναι ο σωστός τρόπος χρήσης των αντισηπτικών τζελ;

Ρίχνουμε στα χέρια μας μία γενναία ποσότητα από το τζελ ή το υγρό και ξεκινάμε τον καθαρισμό. Καλύπτουμε με αντισηπτικό όλα μας τα δάχτυλα, τις παλάμες, γύρω από τα νύχια και το πίσω μέρος και των δύο χεριών. Τρίβουμε τα χέρια μας μέχρι να στεγνώσει καλά και δεν τα σκουπίζουμε όσο είναι ακόμα υγρά, ώστε να μην απομακρύνουμε την αλκοόλη που λειτουργεί ενάντια στα μικρόβια!

Δεν κάνουμε υπερβολική χρήση των αντισηπτικών τζελ. Όποτε μπορούμε, όταν μπορούμε, φροντίζουμε να πλένουμε τα χέρια μας και με σαπούνι και νερό.

2. Πόσες φορές την ημέρα μπορούμε να βάζουμε αντισηπτικό τζελ στα χέρια μας;

Το αντισηπτικό τζελ έχει σχεδιαστεί για τις καθημερινές σας μετακινήσεις ως μια γρήγορη και εύκολη εναλλακτική λύση, όταν δεν υπάρχει δυνατότητα πλυσίματος των χεριών με νερό και σαπούνι. Χρησιμοποιήστε το όπως και όταν αισθάνεστε την ανάγκη.

3. Όταν χρησιμοποιώ αντισηπτικό τζελ παρατηρώ ξηρότητα στο δέρμα των χεριών, ρωγμές ή ακόμα και αιμορραγία. Τι μπορώ να κάνω για να το αποφύγω;

Παρότι το αντισηπτικό τζελ είναι δερματολογικά ελεγμένο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από άτομα με ευαίσθητο δέρμα, ενδέχεται κάποια άτομα να εμφανίσουν τις παραπάνω δερματικές καταστάσεις. Εάν παρατηρήσετε ξηρότητα στο δέρμα, συνιστάται να μειώσετε/σταματήσετε τη χρήση και να χρησιμοποιήσετε ενυδατική κρέμα χεριών μετά τη χρήση. Σε περίπτωση ρωγμών και αιμορραγίας, διακόψτε τη χρήση του προϊόντος και συμβουλευτείτε δερματολόγο.

4. Πότε χρησιμοποιούμε απολυμαντικό και πότε πλένουμε τα χέρια μας με σαπούνι;

Για καλύτερα αποτελέσματα προσωπικής υγιεινής και προστασίας, επιλέγουμε το πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι, όταν είμαστε σε «ασφαλείς χώρους» όπως το σπίτι μας, το γραφείο κ.λπ. Αντιθέτως, επιλέγουμε τη χρήση του απολυμαντικού τζελ χεριών όταν το πλύσιμο δεν είναι εφικτό, όπως για παράδειγμα όταν βρισκόμαστε σε εξωτερικούς χώρους.

5. Τι κάνουμε αφού πλύνουμε τα χέρια μας;

Ο σωστός τρόπος πλυσίματος των χεριών είναι σημαντικός, ωστόσο εξίσου σημαντικό είναι να σκεφτόμαστε τις κινήσεις μας αφού πλύνουμε τα χέρια μας. Αφού πλύνουμε σχολαστικά τα χέρια μας, τα σκουπίζουμε με πετσέτα μιας χρήσεως και στη συνέχεια χρησιμοποιούμε την πετσέτα (και όχι τα καθαρά πλέον χέρια μας) για να κλείσουμε τη βρύση και μετά την πετάμε.

6. Πότε συνιστάται να πλένουμε τα χέρια μας;

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ κάποιες από τις καθημερινές δραστηριότητες στις οποίες θα πρέπει να εφαρμόζουμε την Υγιεινή των Χεριών πλένοντας τα χέρια μας με νερό και σαπούνι είναι οι παρακάτω:

 • Πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την προετοιμασία του φαγητού
 • Πριν τη λήψη γεύματος
 • Πριν και μετά τη φροντίδα ασθενή που εμφανίζει έμετο ή διάρροια ή συμπτώματα από το αναπνευστικό
 • Πριν και μετά τη φροντίδα τραύματος
 • Μετά τη χρήση της τουαλέτας
 • Μετά την αλλαγή πάνας ή τον καθαρισμό ενός παιδιού που έχει χρησιμοποιήσει την τουαλέτα
 • Μετά από φτάρνισμα ή βήχα
 • Μετά την επαφή με ζώο, ζωοτροφές ή ζωικά απόβλητα
 • Μετά το χειρισμό τροφών για ζώα συντροφιάς ή ζώων συντροφιάς
 • Μετά την επαφή με απορρίμματα
 • Μετά από επαφή με άτομο που εμφανίζει συμπτώματα αναπνευστικού
 • Μετά από επαφή με οποιαδήποτε επιφάνεια πιθανώς επιμολυσμένη
 • Πριν την τοποθέτηση της μάσκας και μετά την απόρριψή της
7. Γιατί είναι τόσο σημαντικό να πλένουμε τα χέρια μας;

Το πλύσιμο των χεριών είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να προστατεύσετε τον εαυτό σας και την οικογένειά σας από λοιμώξεις. Το πλύσιμο των χεριών είναι ο πιο απλός και αποτελεσματικός τρόπος για την πρόληψη της εξάπλωσης των μικροβίων και των ιών. Τα καθαρά χέρια μπορούν να περιορίσουν τη διάδοση των μικροβίων και των ιών από το ένα άτομο στο άλλο σε ολόκληρη την κοινότητα – από το σπίτι και το χώρο εργασίας σας μέχρι τα σχολεία και τους χώρους παροχής υγείας.

Η εφαρμογή της Υγιεινής των Χεριών σε συνδυασμό με τη διατήρηση των κοινωνικών αποστάσεων αποτελούν τα βασικότερα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του COVID-19.